Érzitek ti is a levegőben, hogy közeleg a tavasz, egyre többet süt a nap, egyre melegebb van, még a napfény színe is más.
A jó idővel eljön sokunk számára a kerti grillezések, sütögetések, bográcsozások ideje. Kedvet kapunk egy jó bográcsos elkészítéséhez.
Kezdő bográcsozóként egyszerű ételek készítésével gyakorolj, kezd először egy lecsóval, vagy egy hagymás rántottával, ha ezek mennek akkor készíts pörköltet, gulyáslevest, slambucot, vagy paprikás krumplit. Az elején ne kísérletezz olyan ételekkel, ahol mondjuk hosszú a főzési idő, vagy olyan ételekkel amelyek egzotikus, különleges fűszereket igényelnek.
Az egyszerűbb ételek bográcsozásánál könnyen kitapasztalhatod, hogy mennyi a főzési idő, és azt is, hogy mennyi fa kell a főzéshez, valamint milyen tűz kell hozzá.
A hagyományos magyar bográcsos ételek után akár megpróbálkozhatsz a nemzetközi konyha ínycsiklandó bográcsosaival, például az ír gulyással, vagy a burgundi marhapörkölttel.
Kisebb trükkökkel még ízletesebbé tudod tenni a bográcsos ételeket, például, ha a hagymát a zsiradékba teszed, picit megsózod, akkor sokkal nehezebben tud leégni a hagyma. A másik apróság, ha a szárazra törölt húst a hagyma alapra öntöd, tegyél hozzá pici sört, vagy bort, mert az alkohol hatására gyorsabban fog puhulni a hús.
A pirospaprikát a végefelé tedd bele, mert a kavargatás közben odaéghet a bogrács széléhez, ha hamarabb teszed bele. Ami talán a legfontosabb, hogy ha teheted a bográcsba csak zsiradékot használj!
Zene füleidnek, amikor hallod a bogrács alatt pattog a tűz és közben érzed a levegőben a bográcsba főtt étel illatát.