Gulyásleves bográcsban, Ősszel

2022.10.16

Mi jut eszedbe arról, ha azt mondom, hogy levest készítek bográcsban? Egyértelműen valamilyen gulyás leves, és ez nem csak nekünk Magyaroknak, hanem a külföldieknek is, hiszen ha Magyar leves akkor gulyás leves jó gazdagon, sok lével, zöldségekkel, hússal. Én nagyon szeretem a bográcsos leveseket, bármelyiket, sőt van úgy, hogy elkezdek egy levest készíteni bográcsban, és főzés közben sokszor próbálkozok új ízekkel, sokszor teszek bele példáúl egy felkockázott almát, kiváncsi vagyok arra, hogy milyen íz kerül bele. 

Ebben a blogban picit arról írok, hogy hogyan készítsünk bográcsban ízletes gulyáslevest. Gulyáslevest bármikor készíthetünk, nagy kedvenc mindenkinél, szívesen látjuk az asztalon. A Totemmel mivel nem vagy helyhez kötve így rosszabb idő estén is akár egy eresz alatt is könnyedén elkészítheted. Nagyon fontos, hogy a gulyásleves mindenképpen bográcsban készüljön, hisz a szabadtűzön készült ételnek nincs párja. 

A gulyáslevest általában marha húsból készítjük, pörkölt alappal, de főzhetjük sertésből is, sőt csirkéből is, hallottam már azt a kifejezést is, hogy csirkegulyás leves. Első hallásra szokatlan volt, de meg tudok ezzel is barátkozni. Gyakran készítik csülökből, de természetesen a gulyásnak nem egyedüli alapanyaga a csülök, e mellé még mehet mondjuk marhalábszár is. 

Készítsünk csülkös babgulyást, röviden leírom, hogy mi is kell hozzá, hogy mi milyen alapanyagokkal dolgozunk. 

2.5 kg füstölt sertéscsülök

3.5 kg marhalábszár

4-6 bográcskanál disznózsír

1 db paradicsom

3-5 db zöldpaprika

3 gerizd fokhagyma

8 fej vöröshagyma

3 db krumpli

1 gumó zeller

2 -2 db sárga, fehér répa

1 kg bab, tarka

fűszerek, só, bors, kömény, pirospaprika

és végezetül petrezselyem zöld

Minden főzést egy 3cl pálinkával kezdek. Ezt követően előkészítem a hozzávalókat, a húsokat jól átmosom, felkockázom, a zöldségekkel ugyan így. Ezzel ha megvagyok, akkor begyújtom a Totemet, ez kb 2,5 perc, mejd ez után mehet rá a bogrács és a hagyma megpirítása után a hússal kezdek, annak azért sok idő kell és ebbe a pörkölt alapban főzöm sokáig. 

A hagymát mikor odateszem pirulni a zsírba egy fél bográcskanál sót lökök hozzá, így nehezebben ég le, majd ha már látom, hogy a hagyma jó a húsokat beledobom, picit megpirítom, ebbe a hagymás zsírba. Piros porpaprikát nem teszek hozzá még, ne égjen meg a paprika.  

Nem sokkal utána, amikor már fő a húsunk, hozzá adom a paradicsomot, majd a félkész pörköltet felöntöm vízzel és hozzáadom a zellert, répákat és a babot. A fűszerezést természetesen kostólgatáskor döntöm el, folyamatosan monitorozgatom. Amikor elkészül, köretet nem nagyon készítünk hozzá, inkább fehérkenyérrel fogyasztjuk, zsíros egytálételnek is mondják sokan.   

Ősszel nagyon szeretek bográcsozni, annyira szép ilyenkor a természet, annyira sokszínű. Van egy különleges hangulata a bográcsozásnak, kicsit hűvösebb az idő, olykor látszik a leheletünk is, és persze a fák többszínűek lesznek. A Totemmel amikor bográcsozok, többet tudok figyelni a környezetemre, hisz a Totem teszi a dolgát, a tűzzel nincs gondom.  

Kellemes bográcsozást ősszel is! 


Kiváncsi vagy a korábbi bejegyzéseinkre? itt vannak olvass tovább: