Faszenes grillezés

2022.02.10

Az egyik legelterjedtebb sütési huncutkodás Magyarországon a grillezés, főleg akkor ha ezt a szabadban végezzük. A grillezésnél az a lényeg, hogy a feláramló forró levegő süti át az ételt, a forró levegőt a faszénnel állítjuk elő. Aki grillezet már faszénen az tudja, hogy sokkal jobb faszénnel grillezni, mint fával, mert a faszén kezelhetőbb, jobban szabályozható mint a nyílt láng. 

A grillezés alapfizikája, hogy a meleg, forró levegő felfele száll, és ennek a sebességét a hőfok növelésével, vagy csökkentésével tudjuk gyorsítani, lassítani. Ez is olyan mint a kéményből kiáramló füst, ha meleg, vagy forró a füst gyorsabban kiszáll. Ez volt a tudományos része, ez igazából ahhoz kell, hogy megértsük, hogy hogyan is működhetnek a grillezők.  

A grillen nagyon sok féle, fajta étel, vagy akár desszert is elkészíthető, csak a képzeletünk szab határt. A grillezés szerelmeseinek készítettünk egy olyan kompakt faszenes grillt, ahol megsüthetünk minden olyan finom falatokat, amelyeket csak kigondolunk. Készíthetünk rajta sültgesztenyét, mindenféle zöldséget, húsokat, a saslik pálcára felhúzhatunk húsokat, zöldségeket, sajtokat, vagy akár tenger gyümölcseit is. 

A Főétel után, ha desszertet ennénk akkor süthetünk rajta kürtőskalácsot, az igazi balatoni kürtőskalácsot, de ha már a Balatonnál járunk, akkor a keszegtől a harcsáig, fogasig mindenféle halat elkészíthetünk rajta.

További blogbejegyzések: