Bográcstartó és egy bogrács kell, aztán kezdhetünk

2022.02.01

A bográcsozás olyan időtöltés, amikor a gondolatainkat szabadjára tudjuk engedni. Elsősorban nem az étel elkészítése a cél, hanem annál jóval több, mikor a szabadban főzünk. Elég csak arra gondolni, amikor a konyhába főzünk ebédet, vagy készítünk egy vacsorát, akkor kevésbé vagyunk az étel közelébe, arra gondolok, hogy kevésbé törődünk az étellel a fűzerezés és kavargatáson kívül. 

Amikor arra adjuk a fejünket, hogy bográcsozzunk, akkor egy több órás programot is leszervezünk a fejünkbe. Amikor a kertben, vagy a szabadban főzőcskézünk, akkor azt érezzük, hogy törődünk az étellel. Bográcsozás közben több olyan dolgot is csinálnunk kell, amiket a konyhában nem. Például törődnünk azzal, hogy hol főzünk a kertben, megfelelő e a helyszín, például a szél hogy fúj, de persze ha fixen letelepített bográcsozónk van, akkor ez a kérdés nem merül fel. Törődnünk kell a folyamatos tűzzel, figyelnünk kell arra, hogy a fa amit a tűzre teszünk az megfelelően száraz legyen, törődnünk kell azzal, hogy időben rakjunk a tűzre, mert ha nem, akkor több időnkbe kerül újra elérni a megfelelő hőfokot. Ezektől válik izgalmassá a kerti főzés.   

Biztosan tudjátok, hogy milyen sok féle bográcsozó állvány létezik, a legegyszerűbbtől a komoly felépítményekig, sőt emlékszem, amikor túrázgattunk, akkor simán kapartunk a kezünkkel egy kis árkot,  körberaktuk kővel, ha találtunk, majd fából faragtunk egy tartót.

Aki akar bográcsozni az bográcsozik, megoldja bárhogyan is.

Mi szeretünk bográcsozni, és az évek folyamán alakult ki bennünk, hogy nekünk mi lehet az ideális bográcsozó. A Totem megalkotásánál azokra a külső körülményekre figyeltünk, amelyeket épp az adott helyzetben nem tudtuk befolyásolni, és ezekre kerestünk megoldást. Ilyen volt amikor nagyobb volt a szél és a bogrács alól elfújta a tüzet, akkor több fát raktunk rá, hogy nagyobb legyen a hő, de a szél miatt a parazsat is elfújta a szél. 

A Totemnél ezért csináltuk zárt égésteret, hogy biztonságosan tudjunk főzni. 

Biztos tapasztaltátok ti is, ha kisebb volt a tűz, akkor a bográcsot lejebb kellett rakni, sok helyen ezt láncos megoldással oldják meg. A Totemnél erre azt a megoldást találtuk ki, hogy mivel zárt az égéstér, a bogrács helyzetét olyan magasra állítottuk be, hogy mindig megfelelő hőt kapjon, persze a fa adagolást azt nekünk kell végezni.

A bogrács tartását, rögzítését egy köztes elemmel alakítottuk ki, ezáltal a kavargatásnál kvázi mind a két kezünk szabad. Nem kell arra figyeljünk, hogy a lánc elmozdul és kifolyhat az étel. 

Sokan többféleképpen bográcsozunk, de egy közös van bennünk, hogy szeretjük a szabadtűzön főtt ételeket. Szerintünk ez a legfontosabb! Főzünk, bográcsozzunk minél többet, ez egy igazán jó időtöltés, és persze utána nagyon jóleső érzés elfogyasztani az általunk készített bográcsosunkat. 

További blogbejegyzések: