Az ember történetének első leghosszabb korszakából az őskorból fenn maradt leletekből kiderül, hogy már akkor többféle anyagból készítettek kanalat, ilyen volt az agyag, a vörösréz, a fa, vagy például a görögöknél az arany.
Bográcsozás közben sok érdekes sztori kikerekedik, de ha csak a bográcskanálra szorítkozunk, akkor ott is fellelhető pár vidám pillanat. Mi jártunk már úgy, hogy kavargatás közben nagyon magyaráztunk valamit és a kanállal a kezünkben mutogattunk, na persze a kanálon maradt pörkölt vagy étel részletek a hadonászás közben szépen lerepültek, és ilyenkor a legváratlanabb helyre repülnek. Volt, hogy a padlón, rosszabb esetben a falon, vagy még rosszabb esetben valamelyikünk ruháján landoltak. Sokszor előfordult az is, hogy a bográcsban maradt a bográcskanál és úgy felmelegedett, hogy amikor megfogtuk, majdnem eldobtuk jó messzire.
A bográcskanál sokszor segítőtárs is a főzésnél, van hogy a kanál másik végével piszkáljuk meg a tüzet, vagy a kanál homorú rész végével nézzük meg, hogy mennyire van megfőve a krumpli, úgy hogy odanyomjuk a bogrács falához. Nagyon nagy segítséget ad akkor is, ha kóstoljuk az ételt, de persze óvatosan kell csinálni, nehogy megégessük a szánkat. Ilyenkor mindig elhangzik, hogy: "óvatosan, mert meleg, fújd meg előtte".
A bográcskanál elengedhetetlen része a kerti főzésnek, van, hogy azt mondjuk, jó ha van. Azok akik szeretnek főzni, biztosan beszereznek maguknak egy örökdarabot. Szerintünk a rozsdamenetes anyagúak a tökéletesek és tényleg akár egy életre is szólnak, nagyon tartósak. Egy bográcskanál olyan a szakácsnak, mint a bicska a pásztornak.
A MOZAIK Kanál igazán jól áll a kézben, használatuk közben magabiztosak leszünk, mivel az irányítást teljes mértékben kézben tartjuk.