A bogrács a barátod

2022.01.17


A bográcsot vasból vagy rézből készítik, domború fenekű, füllel rendelkező főzőedény, melyet nyílt tűzön használnak. Óvatosan bánj vele, mert a meleg edény nyomot hagy a kezeden. 

Számomra is érdekes volt azt olvasni, hogy attól függ, hogy melyik tájegységen vagyunk, máshogy hívják a bográcsot, nekem a legérdekesebb a Nyugat Magyarországon használatos elnevezés volt, ahol a következőképpen hívják:

 vasfazék. 

A bogrács különleges formája ősi tradíció, az első leletek Árpád-koriak, ezek még cserépből készültek, már ezeknek is gömbölyű feneke volt, a peremére lyukat fúrtak és ennek segítségével lógatták a tűz fölé.

Már akkor minden családnak volt egy ilyen bográcsa.

A férfihoz a gyomrán keresztül vezetett az út, ezekben az bográcsokban is jókat lehetett főzni. 

A bográcsok anyagai és formái folyamatosan változtak cserép után a réz következet, mert könnyebb volt formázni, 15. századtól a vas, majd a 18. századtól az öntöttvas terjedt el.
Bográcsozás a magyar kultúránk része, nincs olyan magyar ember aki ne szeretne bográcsozni, mert a bográcsban készült ételek íze sokkal különlegesebb, mint bárhol máshol megfőzött étel. Ugye te is elgondolkoztál azon, hogy de jó lenne egyet bográcsozni! 

"Emlékszem az első bográcsozásra, amit még osztálykiránduláson csináltunk. Valahonnan szereztünk egy bográcsot, majd téglából kiraktunk egy tűzteret, ebbe raktuk meg a tüzet. A bográcsot nem lógattuk, hanem bele tettük a tűzbe. Aki kavargatta az étlet az megégette a kezét... Ami még eszembe jut az az, hogy mindent bele raktunk amit a táskákban találtunk, és jól megfőztük és mind megettük." 

További blogbejegyzések: