Sok érvet fel tudunk vonultatni amellett, hogy miért jó bográcsozni, azonban már jelenleg nembiztos, hogy mind megállná a helyét a mai világban. A bográcsozás során magabiztossá válhatunk, jobban megismerjük a fűszerek ízeit, és persze teljes kikapcsolódást nyújthat. Jóleső érzséssel tölt el minket, ha elkészül a bográcsos és vidáman lakmározunk belőle.
Régen a nők dolga volt a főzés, ők tették a finom tartalmas vasárnapi ebédet az asztalra, általában a férfiak vásárolták cetlik alapján a hozzávalókat. A nők jórészt otthol voltak, ők végezték a házimunkákat, nevelték a gyerekeket, csinálták az ebédet, készítették a vacsorát. Eközben a férfiak dolgoztak, pénzt csináltak. Napjainkban ez egészen máshogy van, a feladatok megoszlanak, mind a két fél otthonról eljár, manapság nagyon kevés a főállású anya, és ezáltal a főzés is a két félre hárul.
Az első ok, hogy miért is érdemes bográcsozni. A bográcsban főt ételnek nincs párja, igazán ízletes fogásokat tudunk elkészíteni, sokkal egészségesebb az így elkészült étel, mint ha készételt vásárolnánk egy közeli étteremből, vagy egy szupermarketből. A legtöbb megvett készételeknél fogalmunk sincs, hogy milyen alapanyagokból készülnek, így azt sem tudjuk, hogy mit eszünk. Ha mi készítjük a bográcsost, akkor mi magunk vesszük meg a hozzávalókat, és emiatt sokkal egészségesebb ételeket tudunk készíteni. A zőldésgeket, a piacon megtudjuk vásárolni a húsokat az ismerős húsboltosunktól.
A második ok, hogy miért érdemes bográcsozni. Ebbe a modern világban sokan vagyunk többféle összetevőkre, fűszerekre érzékenyek. Legyen szó tejről, tojásról, esetleg gluténról, szinte minden családban találni valamelyik betegséggel küzdőt. Ha mi magunk állítjuk össze az ételeinket, akkor ezek hozzávalók helyet tudunk mást használni, így bármikor elfogyaszthatjuk jóízűen az ételeket, nem kell félnmünk, hogy bármilyen olyan hozzávaló bele kerül az ételünkbe, amit nem ehetünk meg.
Végezetül a harmadik ok, hogy miért is érdemes bográcsoznunk. Sokszor nem fő szempont, hogy egészséges e valami vagy nem, de sok szempontból viszont érdemes megtanulni bográcsozni. Az egyik az az lehet, hogy egy kellemes időtöltés, kikapcsolódsz közben, feltöltődsz. Ha már tudsz bánni a fűszerekkel magabiztosan, vagy a fejedben van például a gluténmentes receptek tömkelege, akkor egy ízletes bográcsost tudsz készíteni akár vacsorára olyanoknak is akik gluténmentesen étkeznek.
Nagyon jó bográcsozni, sok és érdekes élménnyekkel gazdagodhatunk az ételkészítés közben, csak itt tapasztalhatjuk mega füstös étel ízét legyen az gulyás, pörköltfélék vagy akár egy ízletes slambuc.